Tuesday, April 8, 2014

NOHUTTAN DOĞAL YOĞURT MAYASI ELDE ETME VE EVDE YOĞURT MAYALAMA



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 1






Hazır yoğurtların zararlarını duyduktan sonra evde yoğurt yapmayı geçin evde kendi yoğurt mayanı da elde etmenin şart olduğunu düşündüm ve hemen denedim. Sonuç güzel olunca da sizlerle hemen paylaşmak istedim :) Şu yoğurt deyip geçtiğimiz nimet aslında biz insanlar için ne kadar şifa kaynağı. Hazırını yediğimizde de hastalık kaynağı :( Maalesef günümüzde her şeyin hazırı var ve bizler de zaman zaman bu hazırların albenisine kapılıveriyoruz. Ama hazır yoğurdun zararlarını benim gibi öğrendikten sonra bu hazırcı huyumuzdan  en azından yoğurt için belki vazgeçeriz ;) Hazır yoğurtlarda en önemlisi vücudumuz için faydalı olan özellikle de her hastalandığımızda içtiğimiz antibiyotiklerin  vücudumuzda verdiği tahribatı  tamir eden bakteriler olmuyor ve bozulmaması için içine konulan onca maddeden bize şifa  değil zarar  geliyor.   Yoğurdumuzu mayalarken de hazır yoğurtla mayalamamayı tercih edelim. Evde yoğurt mayası elde etmek çok kolay. Size vereceğim bu tarifle evde kendi mayanızı da yoğurdunuzu da içiniz rahat yapabilirsiniz. Bu arada yoğurdun sularını atmayın tüketin. Özellikle B2 vitamini açısından çok zengin. B2 vitaminini vücudumuza alacağımız fazla besin yok. Eğer ağız yaralarınız varsa , göz ve ağız etrafınızda çatlamalar,yaralar çok fazla oluyorsa, yoğurdun suyunu bol bol için. Yoğurt mayalamadan önce mayamızı evde nasıl elde edeceğiz bir bakalım ;) 




MALZEMELER:

2 Su bardağı ev sütü

32 Adet kuru pişmemiş nohut

1 Kavanoz

YAPILIŞI:


32 Adet nohutumuzu yıkayalım ve kavanozumuzun içine koyalım. Üzerine yoğurt mayalayacağımız sıcaklıktaki iki bardak sütü yani serçe parmağımız yanmayacak sıcaklıktaki sütü ekleyelim. Kavanozun ağzını kapatalım ve bir beze ya da havluya sarıp varsa kalorifer peteğinin üzerine yoksa sıcak su torbasının yanına sıcak bir ortama 24 saatliğine bırakalım. 24 Saatin sonunda ilk mayamızın kapağını açtığımızda biraz kötü bir kokusu olacak merak etmeyin ;) Altta yeşilimsi, sarımsı bir su olacak. İlk kavanozumuzu bir tel süzgeçe dökelim. Suyu aksın, üzerindeki nohutları da seçelim ve suyu süzülünce dinlenmesi için bir kavanoza koyup dolaba kaldıralım. Artık doğal mayamızı elde etttik :) Şimdi mayamızı çoğaltmak ve tatlandırmak için tekrar mayalamamız gerekiyor. Bir gün sonra bir litre sütü elde ettiğiniz maya ile yeniden  mayalayalım. Artık bu mayalanmada yoğurdumuzun tadı ve kıvamı daha güzel olacak.. Bu mayalanmada elde ettiğimiz yoğurdu artık tüketebiliriz ve yoğurtlarımızı mayalamada kullanabiliriz. Yoğurdumuzu mayaladıkça her mayalamada yoğurdumuzun kalitesi ve tadı güzelleşecektir ;)  Ben üç kez mayalama yaptım ve içim rahat tükettim ve süt aldıkça da yapmaya devam edeceğim ;) 



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 2



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 3





nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 4



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 5





nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 6





nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 7







nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 8






nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 9



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 10
Sıra geldi ev yoğurdumuzu  yapmaya :) Burada dikkat edeceğimiz nokta mayamızı az kullanmak . Çünkü fazla maya yoğurdun ekşimesine ve fazla sulanmasına sebep oluyor. Bir diğer önemli nokta ise mayalarken kapağına bir havlu peçete ile önce kapatırsanız yoğurdun hava ile temasını daha iyi keseceğinden yoğurdunuzun asit oranını azaltmış olursunuz. Yoğurdunuzu mayalayacağınız kaplarında, cam, toprak ya da bakır kapları tercih ederseniz yoğurdunuz daha lezzetli olacaktır  ;) 


MALZEMELER: 


3 Kg süt

1 Yemek kaşığı maya


YAPILIŞI:






Ev sütümüzü 8 ila 10 dakika kaynattıktan sonra serçe parmağımız dayanabileceği ısıya gelince sütümüzü mayalayacağımız uygun kaba alalım. Mayamızı bir kaseye alalım ve üzerine de 1-2 kaşık sütten ilave ederek mayamızı karıştıralım. Tahta kaşıkla mayamızı sütümüze karıştıralım. Üzerini havlu peçete ile örtelim ve kapağını kapatalım. Üzerini battaniye  örtelim ve dinlenmeye bırakalım. Oda ısımız 22-23  derecenin altında ise 5-6 saat  22-23  derecenin üzerinde ise 3-4 saat yeterli olacaktır. Süremiz dolduktan sonra  ağzını açalım, örtüleri kaldıralım oda ısısında bir iki saat beklettikten sonra buz dolabına kaldıralım. Yemeden önce en az bir gece dolapta dinlendirelim. Yiyenlere, yapanlara şifa olması dileğiyle ...



nohuttan do al yo urt mayasi elde etme ve evde yo urt mayalama 11



No comments:

Post a Comment